Jaf la mănăstire

Comentariu de presă

Trei hoți au intrat, cu câteva nopți în urmă, în Mănăstirea de pe strada Ciuflea și au furat 300 de mii de lei și două pistoale, care aparțin unui slujitor al locașului sfânt, așa spun știrile de la Publika Tv și Pro TV, dar așa și nu apare o explicație certă ale cui sunt armele și ce caută ele în mănăstire? Jurnaliștii de la Pro TV spun ca una din arme pare a fi a preotului Roșca de la mănăstire și încă mai dau o frază că „Mitropolia Moldovei a declarat că nu încurajează preoții să dețină arme”. Cum adică să dețină arme într-un lăcaș sfânt? Doar arma e cea care ia viața unui om, iar una din cele 10 porunci ale lui Dumnezeu e să nu ucuizi. Și armele dacă sunt destinate omuciderii? Cum poate fi tolerată păstrarea lor în mănăstire? Mister. Până și Şeful Serviciului de Presă al Comisariatului General de Poliţie, Adrian Jovmir, a refuzat să stipuleze exact în posesia cui erau pistoalele, motivând că nu cunoaşte detaliile. Acesta a precizat doar că erau deţinute legal. Și dacă sunt deținute legal, nu se vorbește nimic despre licența și deținătorul oficial al armelor. Preoții nu au fost de găsit pentru a comenta, așa spun știrile, dar fiecare își dă seama că armele sunt destinate apărării bunurilor bisericii, a aurului de la icoane și a celor 300 de mii de lei care erau în seif în biserică. De unde  s-au luat atâția bani în lăcașul lui D-zeu? Aceasta e deja o altă întrebare la care jurnaliștii nu au găsit răspuns. E dubios faptul că ambele posturi tv vorbesc despre preoții care nu au vrut să discute cu jurnaliștii pe marginea acestui fapt și că n-au putut răspunde la întrebările despre proveniența acestor bani și nici preotul Roșca nu a răspuns la telefon.

Sursele spun că hoții au furat obiecte mult mai prețioase din magazinul bisericesc. În știri nu se pomenește dacă în genere era vreun paznic la fața locului. Am ajuns în zilele când și bisericile au nevoie de paznici.

În mai puțin de o lună la aceeași mănăstire au avut loc două jafuri. La sfîrșitul lui octombrie a fost furat aurul de la icoane. După tradiție credincioșii obișnuiesc a duce la biserici lănțișoare, cercei și inele de aur pentru a îmbpodobi icoanele. După acel jaf, în care hoții nu au fost găsiți, oamenii cred că s-au pus pe gânduri, dacă merită sau nu să facă această jertvă. Enoriașii nu au sesizat atunci poliția deoarece, după părerea lor, răufăcătorii își vor da seama de fapta comisă și vor întoarce înapoi lăcașului sfânt obiectele prețioase furate. Și de astă dată ei speră că „mare este puterea lui Dumnezeu”, „…îi va lumina și îi va învrednici să întoarcă înapoi lucrurile furate din lăcașul Domnului și să nu mai facă așa ceva pe veci”, spune un preot de la mănăstirea Teodor Tiron.

Nimeni nu a putut da o explicație clară asupra furtului de la mănăstire, nici chiar secretarul de presă al Mitropoliei Moldovei, care a spus că „probabil armele erau pentru apărare”, atunci nici  încrederea slujitorilor bisericii nu este atât de mare în puterile lui Dumnezeu care va proteja lăcașul de infractori, dacă din timp au avut pregătite armele, sau la mijloc e problema banilor, mai mare decât credința.

După acest caz Mitropolia Moldovei, într-un comunicat de presă a spus că  „păstrarea unor arme de foc într-o mănăstire jefuită recent nu contravenea principiilor moralei bisericești și nici legislației moldovenești. Biserica nu a încurajat niciodată aplicarea violenței”, iar armele se aflau la mănăstire datorită unor „riscuri sociale” pe care Mitropolia nu le detaliază. În comunicat se mai specifică că banii furați, în sumă de 300.000 de lei erau destinați renovării bisericii principale a mănăstirii Sf. Teodor Tiron.

Cât despre pedeapsa celor trei hoți care au fost reținuți cu banii și armele, posturile tv prezintă informații diferite și nu-i exclus faptul că ar putea fi date eronate: Publika TV spune că tinerii riscă până la 12 ani de închisoare, iar Pro TV spune că riscă 7 ani de închisoare; referirindu-ne la Codul Penal al RM, aflăm că, potrivit articolului 186 (2) „Furtul” săvârşit: de două sau mai multe persoane; prin pătrundere în încăpere, în alt loc pentru depozitare sau în locuinţă; cu cauzarea de daune în proporţii considerabile se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 2.000 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.

16.11.2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s