Dispute la Comemorarea victimelor Holocaustului

LA 28 ianuarie 2013 s-a desfășurat manifestația consacrată Zilei Mondiale de Comemorare a Jertfelor Holocaustului. Ceremonia a fost organizată de către Comitetul American Evreiesc „Joint” din R. Moldova şi Centrul Cultural Evreiesc KEDEM. La eveniment au participat premierul Vlad Filat şi preşedintele Parlamentului Marian Lupu.

În cadrul manifestației, evreii din Republica Moldova s-au plâns că rudele victimelor Holocaustului sunt ignorate de către autorităţi. Preşedintele comunităţii evreiești, Alexandru Bilinkis, i-a reproşat conducerii statului că nu se alocă bani pentru a renova memorialul persoanelor exterminate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Drept replică, Marian Lupu a spus că la nici una dintre întrevederile guvernării cu reprezentanții comunității evreiești nu s-a pus în discuție această problemă.

“Este o datorie a noastră să ne amintim de zecile de milioane de oameni căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru ca să nu se mai repete niciodată atrocitățile de atunci. Ziua de 27 ianuarie este nu numai un prilej de a comemora victimile acestei tragedii, dar și de a face anumite concluzii, de a însuși anumite lecții. Principala lecție este să educăm cetățenii noștri în spiritul  stimei și a toleranței unul față de altul”, a declarat Marian Lupu.

La rândul său, premierul Vlad Filat a subliniat că Holocaustul este una din cele mai mari crime împotriva umanităţii față de care nimeni nu poate să rămână indiferent. „Este datoria noastră morală să-i comemorăm pe acei care și-au pierdut viaţa şi să nu uităm că cei care nu-şi cunosc trecutul nu au viitor”, a punctat Filat. Totodată premierul a menţionat că a semnat dispoziţia privind instituirea Muzeului Holocaustului în cadrul Muzeului de Istorie din Chișinău.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Moldova au fost exterminați circa 300 de mii de evrei.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s