Usturoiul și ceapa nu ajută contra gripei

Din cauza epidemiei de gripă care bântuie țara și care a dus la îmbolnăvirea a sute de persoane, am decis să discut cuCeapa-si-usturoiul medicul-infecționist, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Victor Deatișen.

Dle Deatișen, ce reprezintă această gripă care bântuie RM?

–    Este o gripă sezonieră, obișnuită. Prin 2009 era gripă pandemică AH1N1. În 2011 a fost declarată gripă obișnuită, fiindcă a prins răcăni deja pe tot globul și apare ca gripele anterioare.

–    Se duce vreo evidență privitor la numărul persoanelor infectate?

–    Noi avem unele date, însă nu le colectăm și nu le calculăm noi, această evidență se duce instituții specializate, de care ne conducem și noi.

–    S-au înregistrat și cazuri de deces anume din cauza acestei gripe…

–    Da, avem și noi un caz de deces de gripă, însă sunt pacienți nu atât gravi în privința anume a bolii de gripă, sunt pacienți care suferă de boli cronice foarte grave. Pacienta noastră a vea o maladie cronică de rinichi (practic nu funcționau rinichii de 5 ani). Gripa practic am tratat-o, dar gripa a adus complicații pe fundalul acestei insuficiențe renale.

–    Se știe ceva despre proveniența acestei gripe?

–    Unde a apărut prima dată cred că nu știe nimeni. Natura e un laborator. Virușii sutn organismevii care sunt supuse mutațiilor.

–    Aceatsă gripă, din acest an, ar putea să devină o epidemie?

–    Noi deja suntem în gardă pentru că o dată la aproximativ 5 ani apare o epidemie în diferite foare ale globului. Noi suntem în continuu în contact cu virușii, depinde de emunitatea oamenilor în societate, la general. În plus, virușii odată cu trecerea prin corpurile omenești suferă mutații și devin tot mai agresivi. De aceea o epidemie poate apărea ușor într-o societate cu emunitate slăbită, cu un mod de viață nesănătos.

–    Un om simplu, care se adresează la medic numai când se află deja în stare gravă, cum ar putea să s eapere de gripă?

–    Sunt multe recomandări, însă este dificil de a da recomandări care ar proteja o persoană de gripă. Desigur un mod sănătos de viață, fără factori nocivi alcool, tabacism, fără un mod de viață neordonat, pentru că acestea diminuează emunitatea omului; folosirea legumelor și a fructelor pentru întărirea emunității; chiperiul dulce, coacăza și nu ceapa și usturoiul, pentru că acestea nu ajută și nici nu sutn foarte bogate în vitamina C așa cum crede toată lumea. Ele nu ajută. Dacă am avea niște recomandări efective nici n-ar mai fi gripă. Trebuie să fi realiști. Acestea nu au argumentare științifică și practică. Oamenii ar trebui să s evaccineze și, desigur, să se adreseze la timp la medic.

Interviu realizat de Silvia Zmuncilă, 21.02.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s