O zi cu acele aventuri care nu de fiecare dată se combină în așa “armonie”

51Ai avut zile întoarse care mai te doboară, dar totuși puterea ta lăuntrică învinge?  Imaginează-ți…

Te trezești de dimineață cu un simțământ plăcut în urma unui vis în care îți sărbătoreai ziua nunții, chiar dacă deșteptătorul te-a trezit în momentul când trebuia toata nunta să se ducă la sala de banchet! 🙂 Deci te trezești, afară-i încă întuneric, în casă cam frigușor, te scoli, te speli și te pregătești de ducă: azi e zi importantă: mergi la Universitate ca să-ți rezolvi problemele cu titlul de studiu. Te așezi frumușel să-ți bei ceaiul, hoț-boț îți scapă din mână ceva din dulap și direct peste ceșcuțele de porțelană pe care câteva zile în urma mama ți le-a dăruit ca ”să ai în ce face cafea soțului ca să-i bucuri ochii și inima”. Te enervezi, ieși din casă cu ochii umeziți de ciudă și mergi la tren. Stranietăți în tren poți întâlni de tot felul, dar o bătrânică care arată ca indienele din vechiul trib american cherokee, căreia îi lipsea doar pana în păr, cu două cosițe împletite din părul ei sur, îmbrăcată în suman, dar în sandale de vară, fără ciorapi, cu degetele de la picioare afară – și asta în zilele dinaintea Crăciunului… Râzi și mergi mai departe.

Universita di PadovaAjungi în zona universității – frumos, chiar dacă e iarnă și toată verdeața s-a uscat, cu un brăduț de Crăciun lângă secretariatul universitar studențesc – unde numeroși studenți au treabă administrativă și se iuțesc de colo colo pe lângă cei mari și ei. Îți rezolvi treburile si te orientezi spre Consulatul Moldovei, alte treburi de rezolvat. Te pornești deci pe jos, că nu ai de stăbătut decât 2,9km. 🙂425
Pe drum întâlnești tineri pălăvrăgind, atmosferă de sărbători, din când în când cineva îți aruncă un zâmbet. Treci prin străzi străvechiînguste și asfaltate cu pietriș de sute sau poate mii de ani, cu clădiri ornamentate cu statui și balcoane frumoase; treci prin tunelurile unei faculăți a aceleiași universități întunecoase, dar frumos arcuite; hotele în stil venețian cu flori și ornamente pe la geamuri si balcoane și cu uimire mai găsești pe pereții unuia din acestea o piatră pe care scrie: ”aici s-a odihnit Napoleon pe 2 mai 1797” – n-a ales un loc rău pentru odihnă. 🙂429

428
427Urmezi pe străzile ornamentate cu luminițe și magazine trălucitoare și luxoase, amenajatemodern în clădirile vechi ale orașului – interesantă combinație de stiluri și dai în Piața Erbe unde găsești o piață măricică de fructe care se organizează în fiecare zi lângă o veche clădire arcuită în stil roman. Trebuie să fii atent și la drum când te tot uiți la fructele colorate de pe băncile pieței – nu ți-e frică de mașini, ci de biciclete! Bicilete vezi cu carul în zona asta, și trec toți pe ele în colo și-n coace cu o viteză, că trebuie să te uiți în toate părțile înainte de a atraversa. Mai mergi puțin și treci pe lângă Piața del Duomo unde vezi bradul din centrul orașului, cam modest, deși te-ai așteptat la unul mai măricel și cu mai multe jucării pe el, dar auzi muzica – acea muzică de stradă care o auzi și prin filme și care îți aduce dispoziția de sărbători, iar în asemenea momente gândul fuge directla cadouri.436 (2)

Nu faci mulțipași spre colțul ce dă într-o altă stradă și vezi un ”Mercatino dei libri”: un chiosc mare cu cîteva vetrine de cărți noi și interesante la prețuri foarte atrăgătoare (de la romane la manuale de psihologie, de la cărți de arhitectură la enciclopedii din diverse domenii, de la culinărie la arte etc.) de unde cumperi numaidecât vreun roman, o carte de făcut dulciuri și un mic cadou pentru soțul iubit ”1001 casteluri din întreaga lume” – atrăgător pentru vise, nu?

Ajungi cu bine și la Consulat, iar la ora 1, după amiaza ești din nou pe peron, mândră de tine că
în 5 ore ai făcut atâtea cât nu faci uneori nici în 5 zile: și excursie în centrul storic, și treburile ți le rezolvi, și cadouri cumperi și acasă devreme te întorci, cu dispoziție bună.

Soarta însă nu te lasă să te bucuri de ziua petrecută. Ajungi acasă cu mâinile grele de cărți, îți faci de mâncare, îți scalzi întâmplător masa și casa cu vin nou de casă (că doar e gazat ca șampania), ștergi cât reușești și te așezi să manânci că ai totuși foame, îți mai scalzi și telefonul cu vin (că nici paharul nu stă locului), pui fața de masă în apă după care o rozi cu orele, iara seara totuși adormi zâmbind că ai petrecut o zi plăcută într-un oraș vechi, dar frumos ca Padova, în Nordul Italiei, ai reușit atâtea să le faci, ai văzut locuri frumoase care ți-au plăcut nespus, chiar dacă de una singură și cu scamatorii, dar cu inspirație pentru un articol și te mai alegi și cu un soț plăcut surprins că Moș Nicolae i-a adus în dar cărțile care-i plac…440 (2)

                                                                                                                                               Padova, decembrie 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s