Câteva posibilități în plus

Să presupunem că ești licean și te pregătești la toamnă să mergi la facultate și stai pe cauta_studii_imggânduri unde să-ți faci studiile, sau că peste câteva luni absolvești facultatea și te gândești unde să-ți faci masterul, doar că idee nu ai încă unde vei lucra și ce job vei avea.

La universitățile din Republica Moldova găsești ceva facultăți care ți-ar plăcea să studiezi, găsești chiar și informații pe situl online al univerității; de exemplu ai absolvit Științele Comunicări și ce faci mai departe? Te gândești unde să-ți faci masteratul, ce-i drept opțiuni nu sunt atât de multe: USM, ASEM, USEM, ULIM etc. unde ai putea să continui, sau mai bine zis să repeți în linii generale ceea ce ai studiat la licență, sau să alegi ceva asemănător științelor comunicării, poate niște relații cu publicul, marketing, managementul insituției, sau poți să alegi Litere, Literaturi Străine sau Filosofie. Sistemul nostru de învățământ, însă, e greșit prin lipsa de oportunități de a studia materii diversificate care să se apropie prin esență cu ceea ce a studiat tineretul înainte de masterat și prin lipsa de informații și lecții de orientări care ar fi foarte utile tinerilor în deciziile lor despre ce vor studia și unde ar putea să-și găseasca un loc de muncă pe viitor. De pe băncile universităților iese un număr foarte mic de tineri care știu sigur ce vor face după facultate și unde vor lucra, restul însă, rămân cu aceeași neclaritate în idei cu care au venit la universitate 3 ani mai devreme, despre care va fi pasul următor în calea lor.

O altă treabă este organizarea învățământului european. Am studiat puțin cum stau lucrurile pentru studenții italieni. Spre exemplu tânărul a absolvit aceeași Facultate de Științe ale Comunicării după 3 ani de licență. Dacă vrea să-și continue studiile, studentului i se oferă informațional  o gamă vastă de articole pe siturile universităților unde se explică cu ce se ocupă facultatea dată, obiectivele, ce se studiază și care poate fi eventual profesia absolventului. În studii-in-europaprimul rând e știut faptul că Italia e bogată în Universități și e adevărat că se gasesc în toate orașele mari ale țării ca Bolonia, Veneția, Padova, Firențe, Torino, Trento, Milano, Napoli etc. cele mai bune instituții unde tinerii ar putea aplica pentru înscriere, contra plăți mult mai mari decât în Moldova, desigur, de la 2 mii până la zeci de mii de euro pe an. Sistemult de informare pentru tineri european e mult mai bun, aș spune eu.

Chiar cu o simplă căutare în google se găsesc situri cu liste întregi de informații privind, de exemplu, universitățile unde se poate de aplicat pentru un master care privește sau se aseamănă cu Științele Comunicării despre care pomenisem mai sus, cu prețurile și informațiile privind facultățile date, chiar și un eventual mediu de lucru: nu doar jurnalistică, relații cu publicul și managementul instituțiilor dar mult mai multe oportunități: de la comunicarea strategică în agenții, copywriting și scriitura de modă, de sport, web și alte specializări, până la planificarea evenimentelor, tv and media production, producing și mediatori interculturali de conflicte. Interesant și divers, nu?
Cel mai interesant e că se fac ușor legături cu universtățile de peste hotare în caz că nu se găsește pe loc ceea ce vrea să studieze tânărul și ușor se organzează Erasmus-urile  – schimbul cultural de studenți pentru a petrece ceva timp și în alte țări ale căror cultură și limbă vor să studieze.
Mă mir cum de moldovenii încă mai stau la dubiu: să se orienteze spre Europa sau spre Asia?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s