The amazing Venice!

Venezia

      Venezia e uimitoare, mi-a plăcut nespus și m-a entuziasmat cum doar Parisul sau New York-ul o pot face. E frumos, clădirile-i vechi de secole și colorate, unele întunecate de mucegai, structurate pe 3-4 și chiar 5 nivele dau direct spre apă. Sunt clădiri (locuințe private și chiar hotele) care într-adevăr au ieșirile spre un canal cu apă.
hotel Venezia
Închipuiți-vă: ieșiți din casă și pășiți în luntre, de pe prag! Sunt și astfel de locuințe, majoritatea desigur au ieșirea obișnuită spre stradă, doar că strada uneori are 3-4 metri lățime și dă din nou…spre canalul cu apă!
venezia
Locuitorii spun că în perioada de toamnă și iarnă, se ridică nivelul apei și atunci tot orașul e inundat de apă până la genunchi, aceasta e perioada “apei inalte” (“acqua alta”). Acum însă e perioada frumoasă a anului, când nivelul apei nu depășeste nivelul străzilor astfel că tot orașul e plin de turiști zi de zi, plin de terase frumos amenajate afară, cu priveliști spre mare sau spre clădirile vechi cum sunt catedralele-muzee ca San Marco, San Rocco etc.
IMG_4173 IMG_4196
IMG_4201

Venezia are o suprafață de peste 400 km pătrați și e alcatuită din mai mult de 100 de insule, e plină de tot felul de destinații de vizitat, iar dacă mai iei vaporetul (vaporetto), cum îl numesc ei, te duce spre una dintre cele mai mari insule ale orașului, numită Lido di Venezia, unde se întinde o plajă îngustă și lungă 11 km care dă spre Marea Adriatică. În Venezia locuiesc mai puțin de 300 mii de oameni, dar este vizitată de circa 60 mii de turiști pe zi, iar întreaga Italie de circa 50 mln de turiști pe an, Italia ocupând locul al V-lea în lume la capitolul “cea mai vizitată țară din lume”, după statisticile din 2013, după Franța, SUA, Spania și China. Apropo în Venezia, după estimările din 2012, moldovenii sunt pe primul loc la capitolul “numărul rezidenților străini în Comuna Venezia” fiind in numar de peste 4000, ce-i drept, din 2012 până în prezent cred că această cifră a crescut considerabil.
Arhitectura venețiană cuprinde diverse stiluri, mai des este întâlnit stilul gotic, în care au fost construite majoritatea clădirilor, și unele clădiri în stil baroc și in stilul perioadei Renașterii.
Catedralele sunt uluitor de înalte și frumoase, cu niște coloane din marmură care au secole întregi fără să se ruineze câtuși de puțin, cu policandre lungi până la zece metri, poate mai mult, și cupole cu picturi murale, care înfățișează tot felul de scene din viața lui Isus și a apostolilor săi, precum și statui înăuntrul și înafara catedralelor ale personajelor din antichitate urcate acolo sus, pe clădiri cu secole în urmă, printr-un mod necunoscut nouă.
strazi inguste in veneziaStrăzile sunt pavate în piatră, blocuri de pietre tăiate dreptunghiular dar nu cu margini precize, pavare ce datează, cred eu, de ceva secole; străzile principale sunt mai largi, dar acele straduțe care trec printre case sunt de un metru și ceva lățime, că le atingi cu mâinile, dacă le întinzi în părți; obloane vechi, atât de vechi încât nu se mai deschid ca s-ar ruina.
Venezia reprezintă și orașul podurilor, fiind un oraș pe apă, nenumaratele poduri se întâlnesc la fiecare câteva sute de metri, și unesc între ele toate insulițele orașului.
poduri in venezia poduri in venezia

Am avut ocazia să intru într-o locuință privată – o ușă la parter mare ca la cetăți și greu de deschis, cu mânerul de prin sec XIX – începutul sec. XX, coridorul și scările vechi de parcă acolo s-ar fi oprit timpul, iar podeaua – din piatră asemanatoare cu cea din stradă. Locuința cam mică (precum toate, mi se pare), cu o bucătărie îngustă și o baie de 2 m pe 1,5. Geamurile din salon dau spre apă, așa că, dacă sai de la fereastră, n-ar fi dureros; cele din odăi dau în străduțele înguste care, dacă întinzi mâna, atingi fereastra vecinului de vizavi! Mobilier ceva mai nou, deși sunt păstrate și mobile de colecție vechi, rame pentru fotografii în argint, precum și decoruri din aramă, de pe timpurile vechi.
IMG_4154 IMG_4155 
IMG_5401IMG_5400IMG_5396Venezia e plină de lume – mereu, și zi și noapte. Magazine și restaurante la tot colțul și se închid destul de târziu, așa că orașul forfotă de turști și în plină noapte. Poți găsi tot ce vrei, de la suvenire și magneți, la măști și haine, se știe că la Venezia e lumea măștilor.
lumea mastilor la veneziaÎn centrul orașului există străzi pline de magazine doar de brand cum sunt Dior, Louis Vuitton, Marina Rinaldi, Gucci, Chanel, etc., unde iți fug ochii de la o vetrină la alta fără încetare. Terasele restaurantelor se întind pe zeci de metri, în locurile mai largi, precum în Piazza San Marco. Chelnerii, de obicei mai des barbați decât femei, de toate vârstele și naționalitățile, umblă îmbrăcați în uniforme elegante mișcându-se printre clienți cu vasele pline de mâncare, cu o iscusință de invidiat! Ici colo câte unul mai isteț și cu simțul umorului, glumește cu clienții săi, când aceștia îl întreabă cu harta în mână “unde suntem acum?”, răspunzându-le un ilaric “in Venice!”

IMG_4177 IMG_5370

Piazza San Marco e cea mai mare din Venezia, are forma unui trapez și 170 m lungime, cuprinzând mai multe edificii ca Basilica San Marco, Palazzo Ducale (Palatul Ducal), Muzeul Correr, librării, magazine, multe cafenele și terase, și renumita clopotniță – Campanile San Marco – construită în sec XII, restaurată în sec. XVI și apoi reconstruită în 1902, după o prăbușire, de unde se vede o uimitoare panoramă a întregii Venezii de jur împrejur, până la marginea unde acostează croazierele de lux.

panorama veneziaIMG_4190IMG_4189
piazza san marcobasilica san marcoO parte din piață dă spre mare, unde stau “parcate” nenumaratele gondole, acele luntri în care visează toți să urce odată ajunși la Venezia, dar care și costaă până la 250 euro pentru o călătorie.
IMG_5386Vaporetele sunt mai ieftine. Există desigur și gondole mai mici și mai simple, care te trec canalul de la un mal la altul în cateva minute și te costă câțiva euro. Nu reușești să admiri mult, dar cel puțin încerci gondola! Dacă ai foame sau sete, te costă cam scump, în schimb oriunde poți gusta “gelato artigianale” – înghețata de diverse gusturi care se gasește în “gelateriile” venețiene. E foarte gustoasă, deosebită la gust de înghețata cumpărată în magazine, în pachet, etc.IMG_5368Însă după o zi plină de aventuri prin Venezia, ajungi seara obosit de tot, pentru că mergi toată ziua pe jos, sau dacă ai ceva bani în buzunar te deplasezi pe apă, căci transport terestru nu este decât la periferia orașului (autobuze, taxi-uri, tramvaiul), acolo unde se unește Venezia cu continentul, printr-un pod de vreo 11 km lungime și unde se găsește și o imensă parcare pentru motociclete, căci aici, după mine, e lumea motocicletelor!
lumea motocicletelor la veneziaSeara ajungi plin de emoții pozitive după atâtea locuri și lucruri frumoase văzute, dar obosit denu poti păși, așa că ai nevoie de un “bel riposino”, să te odihnești și să-ți recapeți forțele, dacă a doua zi mai vrei să-ți continui aventurile. E bine să ai vreun cunoscut care să te adăpostească sau mergi la un hotel, deși prețurile sunt cam de la 100 la 200 euro pentru o noapte. Nu știu dacă se găsesc mai ieftine. Dacă tot noaptea Venezia nu doarme, nu te poți întoarce în odaia ta până nu treci și pe la vreun bar de noapte ca să mai iei vreo băuturică, un “spritz” (un fel de cocktail din Prosecco sau vin alb și o altă băutură ca Aperol, Campari etc. care se bea foarte des in Italia) sau bere, sau altceva și să o bei pe una din terasele de la marginea canalului, unde stau așezati pe podelele de lem și cu picioarele în jos spre apă, zeci de tineri, fete și băieți, sorbind și pălăvrăgind despre toate, admirând canalul de apă și gondolele în noapte, iar înspre dimineață când mergi la culcare, adormi cu un singur gând…”the amazing Venice!”
gondole la venezia

S.O.
Venezia 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s