Istoria parvenitului sau „Bel-Ami” de Guy de Maupassant

Bel-Ami Guy de MaupassantCei care nu au citit romanul „Bel-Ami” au pierdut ceva interesant, și anume, Parisul și moravurile societății franceze a sec. XIX descrise atât de minuțios. Romanul realistului G. de Maupassant a fost publicat pentru prima dată încă în 1885 și reprezintă istoria tânărului Georges Duroy, „țanțoș din fire, dar și bățos ca un fost subofițer…cu una din acele priviri de băiat fercheș care seamănă cu niște repezituri de uliu”, spre care toate femeile ridică capul în localuri și se întorc spre a-l privi pe stradă. Tânăr, băiat frumos, „cu înfățișarea mândră, statura aleasă și piciorul drept”, cu figura sa mlădioasă ațâța dorințele femeilor de la cele mai tinere la cele mai înaintate în vârstă.

Arivist de fire însă, un seducător ambițios si fără scrupule, Georges Duroy reprezintă oportunistul care nu se gândește decât la dânsul, care a pornit de la nimic, fiind fiul a doi bieți țărani din Chanteleu (Rouen), și care a ajuns să dețină titlul de baron și, beat de îngâmfare, i se părea că are aripi și că va fi unul dintre „stăpânii pământului”.

Bel Ami - Georges DuroyÎn opera sa, Maupassant împletește istoria oportunistului Georges Duroy care se servește de femei pentru a ajunge pe treptele de sus, cu politica colonială a Franței în Nordul Africii a acelor vremuri – perioadă în care politica se amestecă cu presa și finanțele și care a adus mari venituri unor bancheri, miniștri și oameni de afaceri, cum este în roman descris papa Walter: directorul ziarului „La Vie Française”, bancher și om politic care s-a îmbogățit cu 60 de milioane de franci în 6 săptămâni pe seama afacerilor coloniale. Autorul critică societatea vremurilor sale și descrie capitalismul acelor vremuri, politica mârșavă pe care o duceau oamenii din fruntea statului cu scopul de a se îmbogăți și influența pe care o aveau femeile în presă, care, deși nu aveau dreptul să se amestece în politică, erau ele cele care dictau articole în presă despre politică și colonialism, cele care educau și sfătuiau din umbră, cele care prin cuvântul lor semnat de ziarișri aveau puterea de a înălța și distruge personalități, precum apare în roman Madeleine Forestier, care i-a creat un nume primului său soț la ziar și care apoi l-a adus la același nivel în ziaristică pe Georges, a cărui nume ea l-a schimbat din Duroy în unul care să sune mai puternic: Du Roy de Chantel (pentru că Georges venea din satul Canteleu).

Autorul critică societatea sa datorită experienței sale de reporter, pe când ascensiunea lui Georges Duroy pe scările carierei ar putea fi asemănată cu ascensiunea însăși a lui Maupassant. Și asta pentru că în prefața versiunii publicate în 1973, de către Gallimard, scriitorul și jurnalistul Jean-Louis Bory a scris că „Bel-Ami reprezintă cariera unui Maupassant ca nu a avut niciodată talent literar”. Mi-aș permite să nu fiu de acord pentru că romanele și nuvelele lui Maupassant au linii de subiect interesante, deși cu puțină acțiune și uneori triste, cum este „O viață”, dar care mi-au plăcut și se dau ușor la citit, descriu în detalii orașele și societatea acelor vremuri, idei clare care ți le creezi citind cărțile sale. De fapt Duroy reprezintă opusul lui Maupassant, este descrierea perfectă a contrariului autorului, spun criticii.

Georges Duroy este un băiat sărac la început, care era nevoit să lupte cu miseria în care se afla și trebuia să-și socoată cu grijă cum să cheltuie cei 2 franci pe care îi avea în buzunar: pentru prânz sau pentru cină, devenind apoi o personalitate de succes și urcat pe treptele înalte ale societății datorită aventurilor sale amoroase cu femeile din înalta societate. Avea puterea de a seduce pe oricine, începând de la doamna de Marelle care îi devine amantă pe perioade îndelungate și cu care nu o rupe niciodată definitiv, o ștregăriță, deși mamă și soție bine așezată în societate alături de soțul ei. O iubea în felul său pentru că se potriveau la gânduri și idei, și care îi era amantă drăguță, frumușică, tânără și pe plac, care se întorcea mereu în brațele sale. De Marelle îl iubea mereu, chiar și când se însura sau își mai găsea vreo amantă pentru șiretlicurile sale. Îl iubea și fiica acesteia, Laurine, ea fiind cea care i-a dat numele de Bel-Ami și pe care l-au preluat mai mulți ca să-l numească așa, atât femei cât și bărbați.

După moartea „amicului” său Charles Forestier, cel care i-a dat un loc de muncă la ziar, Duroy a stăruit până a luat-o de soție pe văduva acestuia Madeleine, pe care nu a iubit-o niciodată dar căreia îi turna cuvinte de amor pentru că era tânără, frumoasă, deșteaptă și…utilă! Ea l-a ajutat să ajungă unde era la ziar, cu titlul de baron, cu venituri bune și nume de ziarist cunoscut și de temut. Dar nu i-a fost de ajuns amicului nostru, pentru că nu s-a lăsat până nu s-a pus pe urechile soției directorului ziarului, doamna Walter, pe care a făcut-o amanta sa, care l-a atras mereu în înalta societate, care i-a asigurat un loc bun la serviciu și pe care a făcut-o să sufere nespus și să-și urască de moarte fiica Suzanne, când acesta a luat-o de soție, împotriva voinței Walter-ilor.

Bel Ami - Georges Duroy si Madeleine „Hoțul de furat se teme” așa că Duroy, având el însuși amante cu care se întâlnea în aceeași casă, cu riscul de a se întâlni amantele nas în nas la ușa casei, își urmărea soția dacă nu cumva aceasta îi pune coarne. Orgoliul nu-i permitea să ajungă de râs în societate, dar și ca să scape de ea, acesta o prinde pe Madeleine cu un ministru la hotel. Divorțat și ales cu o jumătate din averea pe care o primise ca moștenire soția sa de la un baron, prieten al acesteia (și pe care îl credea amantul ei), Duroy s-a gândit că n-ar fi rău să ia de soție pe fiica lui papa Walter, milionarul care de curând s-a îmbogățit cu 60 de milioane de franci, o partidă bună, fiica unui milionar: tinerică, o păpușă bălaie și gingașă care îl iubea și cu care se găsea adesea de acord, pe care a răpit-o de la părinți fără însă a cădea vinovat, fiind foarte hâtru și calculat. Căsătoria acestora a avut loc cu mare pompă și înconjurați de spuma societății în care Duroy se simțea ca la dânsul acasă de ceva timp, o căsătorie care îi dezlega mâinile la mai multe acțiuni de succes în viitor. „Va ajunge om mare” spuneau unii invitați care îl cunoșteau, dar căsnicia nu îl va liniști niciodată alături de soție, pentru că avea în minte chipul amantei sale, doamna de Marelle…

Georges Duroy and Suzanne Walter - Bel Ami
Georges Duroy și Suzanne Walter – Filmul „Bel Ami”

Romanul mi-a plăcut pentru că vorbește despre ziaristica acelor vremuri și pentru că jurnalismul mă atrage, în general, dar și linia de subiect e interesantă deși pe băieți nu cred i-ar atrage. Este descris Parisul, casele parizienilor la sfârșit de secol, caracterele și comportamentele acestora. Lucru interesant pentru cei ce iubesc să evadeze în trecutul istoric.

Romanul a fost adaptat în mai multe cortine cinematografice, fiind turnat pentru prima dată încă în 1919, ultimul, cu același titlu, apărut în 2012 unde rolul principal îl joacă renumitul Robert Pattinson. Cu unele abateri și omiteri sau mici schimbări, esența romanului – istoria parvenitului – este totuși păstrată în film.

Advertisements

3 thoughts on “Istoria parvenitului sau „Bel-Ami” de Guy de Maupassant

  1. Mersi mult pentru romanul povestit in cateva episoade, si citit in blogul tau, in timpul pauzei de masa. Mi-a placut mult, “o istorie clasica” descrisa in acest roman, dovada de acelas lucru din toate vremurile: oamenii profitau mereu, chiar si in dragoste. Am primit o placere din discursul tau scurt si lamurit! Mersi mult, la multi ani…asteptam si altele…

    Like

  2. Sunt bucuros sa te informez ca mereu sunt in asteptarea a ceva nou pe blogul tau si de fiecare data ma simt parca am trecut prin biblioteca, pentru ca mereu timp nu-mi ajunge sa trec pe la biblioteca ori sa citesc cite o carte, multumesc ca esti tu si ma inbogatesti mereu cu informatia pe care mi-o oferi 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s