Despre superstiții și horoscop

Într-un infobox am citit că italienii nu cred în superstiții. 2 din 3 nu dau multă importanță acestui fenomen, deși mulți din ei se preocupă, zicând că „nu cred, dar nu se știe niciodată”, când o pisică neagră le trece strada sau când se sparge o oglindă în casă. Mulți din ei cred însă în astrologie și citesc des horoscopul când au probleme de serviciu, de sănătate sau probleme economice. Atunci m-am întrebat, când citesc oamenii horoscopul mai des și de ce?

Astrologie
foto: axavietii.ro

8 din 10 italieni îl citesc cu regularitate. Moldovenii mai puțin: un sondaj de anul trecut arată că doar 14% din rispondenți ascultă sau citesc horoscopul, 41% au răspuns negativ, 45% – „uneori”. O altă cercetare, ceva mai veche, a arătat că 25% dintre moldoveni cred în astrologie și horoscop, oricum o cifră mult mai inferioară față de descendenții Romei. Cărui fapt se datorează această diferență?

Poate pentru că 77% dintre moldoveni se consideră „credincioși” pentru care astrologia și prezicerile reprezintă un păcat. Italienii însă găsesc argumente în favoarea horoscopurilor, și anume: „pentru că vorbesc despre noi, oamenii; ne asigură; ne găsește scuze pentru eșecuri; ne încurajează în luarea unor decizii și ne ajută să câștigăm din timp”, ca să nu-l pierdem în zadar în caz că „astăzi nu e ziua peștilor” etc. Horoscopul este preferat de cei care și-ar dori să trăiască într-o lume previzibilă, care să dețină controlul asupra viitoarelor întâmplări și evenimente sau ca să se pregătească sau să le evite pe cele negative. Oamenii au nevoie de siguranță. Toți. Dar să nu uităm că lăsându-ne duși de valul previziunilor, putem risca să pierdem unele oportunități ale vieții care „nu ne-au fost prevăzute” sau riscăm să acceptăm prezicerile cu pasivitate și să rămânem inactivi în momente de maximă importanță numai pentru că avem asigurarea că „astăzi ne va merge toate ca pe roate”. Sau și mai trist, putem greși când acordăm o mare importanță semnului zodiacal al partenerului în alegerea acestuia.

Ziceam mai sus că oamenii acordă mai multă atenție horoscopului când au probleme de sănătate sau de serviciu etc., pentru că simt nevoia de a fi în siguranță că toate se vor ameliora de azi sau de mâine, sau când ni se indică la care maladii suntem predispuși sau cum să le combatem. Poate că, spun psihologii, citim horoscopul pentru că simțim nevoia să ne cunoaștem propria personalitate sau poate își are rădăcinile în modul cum percepem noi realitatea, modelând astfel propriile aspirații. Totuși biserica creștină, fie ea ortodoxă sau catolică, recunoate drept păcat orice tip de previziune a destinului omului. Rămâne la discreția noastră să ne încredem sau nu.

Să nu uităm că jumătate din rispondenții sondajelor citesc horoscopurile doar din curiozitate, iar pentru ziare și reviste prezența unei rubrici cu horoscop contribuie la majorarea vânzărilor cu până la 20%.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s