Cărțile vechi – un patrimoniu fără de preț

Cred că pe bibliofili îi va interesa.

IMG_6465
Carti vechi: incunabul din 1454

Zilele astea am avut frumoasa ocazie să asist aici, în Italia, la o expoziție de cărți rare și foaarte vechi! Am fost bucuroasă să țin în mâini cea mai veche carte din câte mi s-a întâmplat să văd până acum, un „incunabul”, așa i se zice , un fel de variantă primitivă a dicționarului explicativ de astăzi, tipărit la Venezia în 1494. Incunabul înseamnă o carte tipărită în primii ani a apariției tiparului, o carte de căpătâi, cum îi mai spunem noi, care se află la baza primelor tipărituri. Știți, un „tratat de aritmetică” ce datează din același an, a fost vândut anul trecut la o licitație la Milano pentru 530.000 de euro.

IMG_6464IMG_6467IMG_6469IMG_6470Un alt incunabil ce datează din 1508 pe care am avut plăcerea să-l țin în mâini are coperta din piele de capră și s-a păstrat aproape intact până în zilele noastre. Valorează câteva mii de euro, dar pentru doctorul în științe Francesco Stella, acesta, cași celelalte cărți antice ale sale, nu are preț. Modul în care sunt prinse paginile acestor cărți m-a uimit. Paginile sunt cusute în primul caz câte patru, în al doilea caz câte două. Și numerotarea paginilor are loc în felul următor: a, a2, a3, a4, 4 pagini nu vin numerotate deloc, apoi b, b2, b3, b4 și așa mai departe până la z. La cea de-a doua carte numerotarea are loc: a, a2, doua pagini fără numerotare, apoi b, b2 ș.a.m.d. Iar în dependență de litere și cifre cercetătorii de cărți vechi își dau seama dacă lipsesc unele pagini. În acest caz am observat că numerotarea se sfârșește la litera o. Cum se descurcă însă cu paginile care nu sunt numerotate? Se pare că citesc și traduc conținutul astfel încât să-și imagineze ordinea paginilor. (Pentru noi în română e o problemă dacă pierdem o pagină dintr-un referat, ce să zicem de bieții cercetători în latina acelor secole!) Se pare că până la mijlocul sec. XVI erau numerotate în acest mod și scrise în limba latină. IMG_6471 IMG_6472Iar pentru cei care ați citi Decameronul de Boccaccio, sau care l-ați ținut vreodată în mână aflați că am răsfoit varianta din 1582! E uimitor de păstrată. Dr. Stella zice că le-a spălat pe toate în adevăratul sens al cuvântului, pagină cu pagină și le-a prins la loc în copertele lor. Un lucru care îți ia luni întregi de muncă. Această variantă a Decameronului conține și xilografii la fiecare început de capitol, foarte sugestive și deosebite de cele utilizate uneori în zilele noastre în unele cărți, iar limba utilizată e italiana de astăzi, dar cu mici diferențe precum v în loc de u ș.a.

O proprietate care evidențiază această tipăritură, pe lângă „vârsta ei înaintată” și starea aproape ideală, e că a fost publicată în luna octombrie in 1582 exact în timpul când se trecea de la calendarul iulian la cel gregorian, în acel an octombrie a avut doar 21 de zile și nu 31.

Decameron G. Boccaccio sec. XVI Decameron G. Boccaccio sec. XVIDecameron G. Boccaccio sec. XVIIMG_6477Începând cu sec. XVII cărțile devin mai mici și mai întunecoase, cu o calitate mai proastă a hârtiei și copertă de pergament. Aceasta e una dintre ele, „Libro della magia naturale” („Cartea magiei naturale”), tipărită la Strasbourg în 1606. Pentru a se păzi de erezie, scriitorii acelor vremuri evitau să scrie despre magie, oculte, fenomene supranaturale etc. sau le codificau. Un semn interesant de codificare e rotița prinsă de pagină cu ajutorul căreia înainte se descifrau codurile din carte. Aceasta fiind unica păstrată până azi cu acestă rotiță în interior.
magia naturala sec. XVII magia naturala sec. XVII IMG_6491 IMG_6492 IMG_6493Când a fost instaurată cenzura asupra cărților de către biserica catolică, a fost editată și o carte a regulelor a acesteia, una dintre primele, în care sunt incluse liste întregi de cărți și scriitori interziși din toate timpurile, publicată la 1763. Aici erau incluși toți cei care scriau desre știință, fenomene ale naturii, despre magie, stele și univers, până și Ovidiu, Horațiu și Galileo Galiei. S-a păstrat până astăzi însă fără copertă.
cartea censzurii a bisericii catolice IMG_6488

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s