Biblia sau știința?

biblia
sursa foto: biblia-ortodoxa.ro

Am ajuns și eu la vârsta când ar tebui să mă apuc de citit Biblia. poate că ar fi trebuit să citesc mai devreme Cartea de căpătâi a creștinilor ortodocși, doar că nu cred că aș fi înțeles prea multe. Alții zic dimpotrivă, că ar trebui s-o citim mai târziu când ne-am regăsit pe noi înșine, când avem o religie aleasă și instaurată în interiorul nostru, când știm ce vrem și în ce credem și când avem un nivel intelectual adecvat ca s-o înțelegem.

M-am întrebat câți din noi au citit Sfânta Scriptură (Biblia)? Nu știu dacă s-a făcut vreo cercetare în rândurile creștinilor ortodocși, dar în rândul creștinilor baptiști un sondaj din 2011, realizat de către Institutul de Studii Biblice Inductive din Moldova, pe un eșantion de 242 de persoane din 30 de localități din RM, a arătat că 66% dintre aceștia o citesc în fiecare zi, 23% o citesc săptămânal, 11% ocazional și doar o persoană n-o citește deloc. E o cifră destul de mare a credincioșilor care citesc Biblia. Dar și în rândurile ortodcșilor, luând în considerație numărul destul de mare al acestora în biserici, mai ales la sărbători, în posturi, la cununii și botezuri, am putea spune că moldovenii sunt într-adevăr credincioși, doar că nu fiecare are în casă Biblia. Noi cu soțul am cumpărat-o abia înainte de cununie.

universul
sursa foto: journaldelascience.fr

Sunt interesante capitolele despre Facerea Lumii, în care se spune că Dumnezeu a creat Pământul  și tot ce e viu în 6 zile iar în a 7-a zi s-a odihnit, mulțumit de creația sa. Lucrurile acestea le știm de mici copii, încă de la bunici. Am crescut cu ele. Doar că detaliat le putem găsi în Cartea Sfântă. Biblia spune că Dumnezeu a creat ziua și noaptea pe Pământ în ziua întâi, uscatul în ziua a doua, iar soarele, luna și stelele în ziua a treia. Dar cum rămâne cu argumentele științifice precum că planeta noastră a apărut mult mai târziu decât soarele și stelele care s-au format cu miliarde de ani în urmă, în urma Big Bang-ului sau cealaltă teorie a „dezghețului” prin care s-au format  corpurile cerești, care afirmă că Universul a existat dintotdeauna…? Biblia mai spune că Dumnezeu a creat omul în ziua a șasea, l-a creat pe Adam, iar din coasta lui pe Eva. Și atunci teoria lui Darwin despre evoluția omului și celelalte teorii cu tot cu artefacte găsite despre existenza primilor oameni (homo sapiens, neanderthalii etc.) rămân la dispoziția oamenilor: să creadă sau să nu creadă.

Și voi, în ce credeți?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s