Un cadou pentru cititori

piata de cartiCa să nu fac comparație între Moldova și țările europene, am să spun doar atât: aici se face altfel. Biblioteca din orășelul unde mă aflu organizează de sărbători „un mercatino” de cărți uzate, o mică piață improvizată în incinta bibliotecii, cu utilitate triblă – ca să elibereze o parte din stocul de cărți din bibliotecă; ca să le facă un cadou plăcut iubitorilor de carte, oferindu-le acestora cărți la prețuri foarte joase (0,50 – 2 euro); și în felul acesta să câștige ceva bani pentru cumpărarea cărților noi necesare bibliotecii: formidabil! M-am ales azi cu 5 cărți bune în stare ideală, printre care „Teoria relativității” explicată de Einstein,  un roman despre Sfântul Graal, o carte de psihologie motivațională, un ghid pentru viitoarele mămici (întotdeauna prinde bine) și un roman de Andrea Vitali, scriitor italian. Asta te inspiră și te bcură cu ocazia sărbătorilor!
Mă întreb de ce nu se organizeză astfel de lucruri și la noi? De ce, înafară de intersecția de la Docuceaev și cele câteva mese cu cărți în limba rusă de pe bd. Ștefan cel Mare, nu se găsește nimic de acest fel  în capitală măcar? S-ar vinde ca pâinea caldă! În schimb în bibliotecile noastre cărțile putrezesc și prind colb, iar în librării prețurile usturătoare îi fugăresc pe majoritatea vizitatorilor…
Nu fac nicio comparație, deși ar fi multe de făcut, dar afirm doar că intelectualitatea și administratorii edificiilor culturale din Moldova ar trebui să ia măcar câteva exemple mărunte de la țările din occident.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s