Mizerabila societate a timpurilor noastre

În „Mizerabilii” Victor Hugo a realizat o frescă a societății secolului XIX. În secolul nostru s-a schimbat învelișul superficial, dar nu și esența.

money
sursa foto: incomemagazine.ro

Trăim într-o societate stricată, indiferent cărui stat aparține. Societatea o creăm noi, oamenii, deci n-are importanță dacă e în Moldova, România, Italia sau America. E la fel. Totul e dirijat de bani. Oamenii au uitat de valorile spirituale și morale, e banul care orientează vectorul fiecăruia. Începând de la „cei mai de sus” și terminând cu familiile ordinare. Nu-i o noutate pentru nimeni că cei de la guvernare fură ziua în amiaza mare și nici nu clipesc din ochi. Își deschid firme fantome pe conturile cărora transmit milioane și care pe urmă „dau faliment” sau chipurile fac câte ceva pentru societate, investind câteva milioane în drumuri, autostrăzi, apeducte noi etc. etc. și restul – cea mai mare parte a sumelor – merge în buzunarile „celor de sus”. Asta în Europa. În Moldova nici asta nu se face. Pur și simplu se fură bani. Tot ei, cei cu capitale, dictează regulile pieții jucând cu banii și viețile oamenilor. Și asta la nivel global.

Cei de mai jos ca „mai marii statelor” fură, doar că în cantități mai mici. Îți plătești asigurarea medicală și plătești cât șapte medicilor, dacă te pui în rând după programările lor și ai probleme de inimă te ajunge rândul peste 7 luni, dacă nu ai asigurare și chemi „salvarea” plătești cât pentru 4 și tot așa. În magazine nu mai cumperi decât produse bolnave: mere care nu se mai înnegresc; roșii care-s ca un cauciuc; lapte care durează câte 3 luni și nu se înăcrește; salată verde și frumoasă doar cât stă în magazine și care se bâhlește cum vii acasă și toate-toate stropite cu pesticide, ierbicide și înjectate cu prostii ca să fie trăgătoare; alimente pline de coloranți și conservanți, aproape întotdeauna sintetici și toate dăunătoare pentru organism. Culmea e că toate fleacurile astea chimice se introduc în mâncarea pentru bebeluși. Și pe urmă ne îngrozim de numărul bolilor și bolnavilor de acestea care a crescut considerabil în ultimele decenii. Să știți că tot medicina și industria farmaceutică are de câștigat, așa că toate sectoarele sunt legate între ele ca în lanț.

Pe de altă parte birocrația ne omoară. Ne fură timpul și ne distruge creierii. Stăm în rând cu lunile și anii pentru servicii care ne le datorează instituțiile publice, pe care tot noi le plătim ca să existe. Plătim sute și mii de mâncăi care nu fac decât să se scarpine în urechi zile întregi pe la birourile lor.  Te ajunge rândul peste luni întregi ca să primești un răspuns la o întrebare solicitată, pentru care ai și plătit, desigur! Și acesta e un exemplu banal al inactivității celor care de ani de zile încălzesc un fotoliu moale și cald. Un tânăr specialist, poate bravo și talentat, dornic de a-și împlini un vis, de a se realiza, de a schimba ceva în vechea ordine impusă de ani de zile, nu o poate face pentru că cineva, de 70 de ani, nu vrea să-i lase locul! În genere un tânăr specialist nu se poate integra în câmpul muncii, să facă ceea ce iubește și pentru care a învățat poate asiduu ani de zile, pentru că se caută mereu specialiști cu experiență. Și experiența cum s-o obții dacă nimeni nu-ți acordă o șansă?! E uluitor! Clar că toate astea dacă nu ai un unchi, o mătușă, sau un tată, o mamă, sau un iubit/-ă care să-ți scurteze drumul către carieră sau locul de muncă dorit.

spalare-pe-creier
sursa foto: vmotivation.ro

Apoi vin micii întreprinzători, cei care cumpără produse ieftine și le vând la prețuri înzecite. Chiar și în timpul ofertelor de 80% tot au de câștigat. Și nu doar 20%… Minciuna e cel mai bun prieten al lor. Amăgesc oamenii cât ai zice pește și aceștia cred, pentru că nu au încotro. O temă aparte sunt companiile care atrag în mod invadant și nerușinos viețile oamenilor derutați și expuși riscului. Apar pe piață neobservate și atrag lumea cu miile în capcană. Le sucesc mințile, le spală creierii, îi manipulează, îi scurg de bani și-i lasă pe drumuri. Dar cel mai rău e că le distrug personalitățile în mod ireversibil, bombardându-i cu minciuni și impunându-i să-și amăgească prietenii și rudele, să-și vândă până și părinții ca să facă bani. Și așa companii sunt sute în întreaga lume. Nu vreau să fac defăimare publică, pentru că se pedepsește, dar pentru doritorii de informații mai profunde, mă puteți contacta direct pe e-mail: zsilvia777@gmail.com. Mai sunt și altele, care oferă serviciile lor de call center și telemarketing, cu alte cuvinte cumpără datele oamenilor și îi contactează de mii de ori până îi scot din minți, ca să le propună serviciile terților. Nu mai vorbesc de așa zișii „promotori de servicii” – aceleași companii mincinoase, înființate de oameni fără scrupule și demnitate, care amăgesc tineretul și-l fac să-și piardă demnitatea când îi trimit pe la casele oamenilor ca să sune la fiecare în ușă și să le spună prostii, inventate și sucite cum pot mai bine, numai ca să accepte să-și schimbe furnizorul de lumină, gaz, apă, telefonie etc. și ulterior să să obțină tot ei, promotorii, venit, iar sărmanul căzut în capcană nu are decât să accepte consecințele (și ele costă bani), până când un alt mincinos nu-l va amăgi din nou. Și nu poți scăpa de dânșii de toți,  sunt ca scaiul!

Școala. Vechea poveste. În școli se plătește pentru locuri, se plătește pentru note, se plătește pentru diplome etc. Apoi avem de suferit că avem în fruntea țării niște imbecili fără minte. Dar hâtri, sau reprezintă mâinile unor indivizi hâtri.

S-ar părea că o societate bolnavă ar avea un punct de salvare, ca o insulă în ocean. Dacă totul în jur ne amenință, ap putea găsi refugiu în biblioteci, librării, biserică, acolo unde ar trebui să fie sursa de lumină. Doar că în librării cărțile sunt vândute la prețuri mai ridicate decât cele indicate de editură (tipărite direct pe coperta cărții) și culmea: asta e „ofertă specială”! Iar la biserică nu te mai poți cununa, nu mai poți boteza un copil și nici măcar să te împărtășești, dacă nu plătești. Și acestea sunt doar câteva exemple care atestă mizerabila noastră societate…

Quo vadis, lume?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s