Cărțile lui José Rodrigues Dos Santos

Într-o altă postare ziceam să vă povestesc despre o cărticică (de vreo 500 de pagini) de Dos Santos. Eu am citit-o în limba italiană – Il Tribunale degli Eretici, în română ar fi, cred că, Tribunalul Ereticilor, deși titlu original în portugheză e A Mão do Diabocare în traducere mot-a-mot înseamnă Mâna Diavolului. Așa că alegeți voi, dragi cititori, titlul care vă place mai mult. 🙂

Scriitorul

ng2178666-300x199Dos Santos e un scriitor portughez, jurnalist și lector universitar, născut în 1964 în Provincia Mozambique. A scris circa 15 romane, iar în prezent este prezentator de știri la Televiziunea Publică Portugheză RTP1.  În acest an Dos Santos a fost numit cel mai bun scriitor portughez, cu 28.000 de voturi.

Autorul a scris până acum 6 romane în care protagonistul il-tribunale-degli-eretici_3075_x600Tomás Noronha revine cu regularitate, ultimul fiind chiar ”Mâna Diavolului”, publicat în 2012, după succesul grandios cu bestseller-ul Vaticanum. Chiar dacă la începutul romanului separările dintre capitole mă plictiseau pentru că nu vedeam legătura între ele, pe parcurs m-a captivat încât nu aveam răbdare să termin lecțiile ca să mă pun iar pe citit. Romanul nu are o temă excepțională, dar e plin de aventuri bine descrise care te fac să te simți omniprezent, e plin de acțiuni, informații care ne deschid ochii despre ce se petrece în lume și ce reprezintă, de fapt, autoritățile, vorbește despre UE, euro etc. și te fascinează modul de a raționa a lui Tomas, acest profesor universitar de istorie, rămas la un moment dat fără serviciu, care a trecut prin proteste în Grecia, a fugit din mâinile asasinilor în Portugalia, Spania și Italia și care a demascat cel mai mare secret…

Rezumat

Tomas Noronha, după ce se întoarce dintr-o călătorie de serviciu din Grecia unde, cum spuneam, a ajuns fără să vrea printre protestatarii greci care au pierdut controlul și au incendiat o bancă, a salvat o femeie cu un copil din foc și a fost și arestat pe lângă toate, îl întâlnește pe amicul său din școală, Filipe Madureira, care se ascundea de nu se știe cine. Acesta participa la cercetările ”crimelor împotriva umanității”, proces declanșat de Comisia Europeană. Avea niște probe usturătoare împotriva unor oameni influenți iar acum era căutat pentru a fi ”lichidat” și căuta ajutor la amicul său Tomas. Întorcându-se de la Casa de Bătrâni unde stătea mama lui Tomas, istoricul a observat pe cineva în apartamentul lui așa că împreună cu Filipe au luat-o la fugă prin Lisabona, urmăriți de un criminal. Pe Filipe îl împușcă, iar Tomas scapă cu viață, Primind de la Filipe un bilețel cu niște litere scrise haotic care ar indica locul unde se află un DVD cu dovezile cercetării, Tomas petrece ultimele momente cu amicul său până să-și dea suflarea și fuge de omul înarmat care îi urmărea. Filipe îi spusese să se ducă în Spania, unde o va întâlni pe Raquel, o polițistă de la Interpol care îl va ajuta numaidecât să aducă dovezile la tribunal, când va fi procesul de judecată pentru ”crimele contra umanității”.

firenze_panoramica
italia.it

Este foarte interesantă toată aventura lor împreună prin Spania și în Italia, atrage relația dintre cei doi, Raquel fiind femeie frumoasă și Tomas în jur de vreo 40 de ani, așa că această combinație dintre firescul relațiilor omenești dintre un bărbat și o femeie, împletit cu aventurile lor narate cu lux de amănunte care te fac să citești cu suflarea oprită, ca să nu pierzi detalii, unde mai pui și discuțiile lor inteligente despre apariția monedei euro și instabilitatea acesteia, previziunile pe care la oferă profesorul (se înțelege foarte bine profunzimea cunoștințelor autorului în acest sens) și acțiunile mai marilor țărilor despre modul în care vin la putere și cum își aruncă propriile țări în sărăcie. Tomas explică, în timpul lungilor lor călătorii dintr-o țară în alta, care a fost impactul apariției monedei euro și urmările care le-a adus aceasta pentru ecnomiile statelor europene: ”-Pentru Irlanda euro a fost o catastrofă, spuse Tomas./ -Suntem siguri că toată vina aparține monedei euro? a întreba Raquel./ -Coincidența dintre apariția monedei euro și declinul economiilor europene e tulburătoare, a răspuns istoricul.” Tomas oferă și niște sfaturi care ar trebui întreprinse pentru a rămâne în zona euro, și anume de a se respecta regulile bilanțului dintre cheltuieli și venituri ale țărilor, de a reduce unele investimente, de a se orienta spre export de bunuri, de a reduce salariile, subsidiile, pensiile – lucruri pe care lumea de rând nu le-ar accepta și multe alte lucruri care trebuie luate în considerație de către autorități; este nevoie de schimbări radicale începând de la Constituția țărilor, în care ar trebui introduse noi regulamente și anume legi federale, pentru că ”o monedă există doar într-un mediu federal, explică istoricul, precum dolarul american, există doar pentru că statele americane sunt unitre printr-o lege federală, pe când în UE o lege similară nu există”, așa că, spune istoricul, declinul monedei euro e inevitabil. Tomas mai explică și ce s-ar întâmpla dacă țările UE ar decide să revină la vechile lor monede, și că guvernanții n-ar mai avea siguranța pe care o au sub tutel euro care le acoperă deficiturile din bilanțurile naționale cu noi și noi împrumuturi, pe care oamenii de rând sunt nevoiți să le întoarcă din salarii și taxele statale. ”Mai pe scurt, ar fi un haos și nu există soluții miraculoase”.

(Nu-i ușor să scriu aici aceste lucruri căci nu am studii în economie, dar ca să vă faceți o idee trebuie să citiți acest roman!)

Totodată e foarte sugestiv ceea ce spune Tomas despre escrocheriile guvernanților, indiferent unde s-ar afla. Mai întâi sunt sponsorizați de marile companii ca să ajungă la putere, în timpul campaniilor electorale, apoi tot ei întorc datoriile sponsorilor cu sume enorme și servicii iraționale: de exemplu germanii (care împreună cu francezii oferă credite statelor periferice) impun grecilor, portughezilor, spaniolilor etc. să achiziționeze de sute de milioane și chiar miliarde de euro sumbarine, trenuri, să construiască autostrăzi, căi ferate, locuințe abitative, de la companiile germane și franceze (ca o întoarcere a unei favori), lucruri inutile și nocive pentru economiile problematice în perioadele de criză. Acestea și alte exemple descoperim în roman, care ne deschid ochii despre mai marii țărilor și care în cercetările crimelor contra umanității devin principalii vinovați, începând de la președinții instituțiilor europene și sfârșind cu actualul președinte al SUA.

sette-segrete 1Pe lângă problema escrocilor de la putere, a inflației, a crizei imobiliare și financiare din 2008 care se aseamănă cu Marea Depresie din 1929, problemele societăților contemporane și a monedei euro, Dos Santos învelește tot conținutul într-o mantie mistică, demoniacă chiar, având ca protagonist negativ pe Magust, care stă în spatele urmăririlor și aventurilor lui Tomas și pe umerii căruia stă moartea lui Filipe și a altor cercetători a crimelor. Trăind alături de eroii principali frica, îngrijorarea, prudența, fuga prin galeriile Florenței, ocultismul în care pătrund pentru a descoperi adevărul, vei rămâne extrem de uimit în momentul demascării acestui Magus – supus al diavolului – și rațiunea surprinzătoare a lui Tomas!

Recomandări

Până când nu se găsesc multe cărți ale lui Dos Santos traduse în română, am găsit pe net doar câteva: Codex 632, A șaptea pecete și Formula lui Dumnezeu, cu același Tomas Noronha.

Vă recomand să le citiți! 😉

Advertisements

One thought on “Cărțile lui José Rodrigues Dos Santos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s