Despre studiile în Europa

Studiile în Italia

Dacă tot Italia e țară membră (fondatoare) a UE, aș vrea să mă împart cu ceva impresii despre studiile de aici.

Padova Palazzo LivianoAcum e perioada examenelor ca peste tot, cred că. Sistemul de învățământ aș spune că nu se deosebește foarte mult de al nostru (aceleași lecții frontale, pentru unele cursuri poate sunt și seminare – nu știu, pentru că eu nu am avut niciunul de când studiez aici – profesorii sunt foarte dispuși în timpul lecțiilor, veșnic disponibili pentru întrebări și greu de găsit în timpul examenelor, iar despre atitudinea diferită din această perioadă n-are rost să vorbesc…), doar că sunt ceva caracteristici diverse: lecțiile frontale se bazează în mare parte pe prezentări power point, studenții sunt ceva mai degajați decât prin părțile noastre, deși nu cu mult; unii dintre ei sunt la fel de copilăroți ca la liceu, alții destul de dornici de carte și – noutate pentru mine – examenele se practică și oral, nu doar în scris cum suntem obișnuiți acasă. Așa că se studiază tot semestrul (studenții sunt liberi să frecventeze sau nu, cel puțin la master) apoi se prezintă la examen.

Aulele

Tehnologiile puse la dispoziția lectorilor sunt ceva mai avansate: majoritatea aulelor sunt dotate de screen și jaluzele automate și proiector. În blocurile mai noi studenții se bucură de comoditatea ascensoarelor moderne, monitor de rezoluție largă în fața aulei, calculatoare etc. IMG_5441unipdClădirile istorice, de obicei denumite Palazzo X sau Y, sunt păstrate intacte sau cu mici reparații periodice, pentru a păstra aspectul istoric al edificiilor. Unele aule vaste și încăpătoare, cu geamuri mari, altele vechi și întunecoase, deși destul de mari – depinde de vârsta edificiului. Bibliotecile – mari, cu poduri înalte și geamuri largi, cu stâlpi de granit și pereții pictați ca în muzeu, cu rețea Wi-fi că ți-e mai mare dragul să citești sau să-ți studiezi temele.

Însă cel mai mult îmi place faptul că se încearcă a încuraja studenții să vorbească… Să deschidă gura și să nu aibăenglish lab frică să-și expună părerea. E clar că pentru studenții străini e ceva mai dificil să se integreze, luând în considerație viziunile naționaliste ale studenților care într-un mod sau altul privesc de sus în jos veneticii. De multe ori însă aceștia se demonstrează mai capabili ca băștinașii și astfel își câștigă respectul. Alții sunt destul de binevoitori și deschiși către noi cunoștințe și scimb de cultură. De obicei acestea sunt persoane open-minded care au mai călătorit, au mai cunoscut alte culturi, care se ocupă de muzică, dans, artă. E o statistică subiectivă dar totuși are temei.

Activități interactive

prezentare finala power point unipdÎmi place și modul unor profesori de a organiza lecțiile. Printre lecțiile frontale organizează și workshop-uri pe diverse teme relaționate materiei de studiu, întâlniri cu specialiști din domeniul de studiu, teleconferințe: în mai de exemplu, pentru materia International Communication s-a organizat teleconferința cu Universitatea Americană de la Cairo, în care s-a făcut schimb de opinii, atitudini și cultură foarte util pentru proiectul la care lucrau studenții în grupuri. Apropo, proiectele s-au finalizat cu o prezentare publică power point. Aceste lucruri ne învață pe noi, cei din sectorul comunicare abilități de public speaking și trecerea de bariera dimidității și a fricii de a vorbi. Aceste lucruri sunt extrem de necesare de implementat și la noi în țară! Pentru că nu sunt imposibile, dar atât de utile!

Despre cărți

biblioteca maldura padovaManualele pentru studiu se găsesc la bibliotecile universității. Universitatea de la Padova dispune de 41 de biblioteci și mediateci și 38 de biblioteci convenționate în toată Padova și suburbia! Aici găsiți lista bibliotecilor. De-ar fi voința de a studia! Pe lângă acestea se găsesc multe cărți la bibliotecile din orice localitate sau dacă nu sunt pe loc bibliotecile oferă serviciul de împrumut între biblioteci, așa că până la urmă tot obții cartea mult dorită. În plus, librăriile convenșionate pe lână facultăți sau din centrul orașului oferă reduceri bunicele pentru studenți.

De altfel există site-uri care vând cărți noi și uzate la un preț foarte bun! De exemplu cu 30€ poți comanda chiar și 7 cărți cu livrare gratuită! Un alt exemplu: ”Interpretarea viselorde S. Freud (despre care am să vă vorbesc altă dată) a costat doar 2,92€! Mă întreb de ce nu se face așa ceva și pe la noi?! Cunosc multe persoane care ar citi, dar cărțile la noi costă câte 200 de lei! O carte bună – și mai mult! Și atunci îți trece gustul și de citit. Iar cărțile stau și prind mucegai prin subsoale până se trezește vreo librărie să le vândă cu câțiva lei, pentru că sunt publicate de prin anii 70-80. Dragi autorități, dacă tot vreți să încurajați cultura în țara noastră, oferiți tinerilor posibilitatea de a citi! Contribuiți la achitarea cărților cu ceva fonduri, iar deținători de librării – nu exagerați cu prețurile!

În concluzie, să ajungi student la o universitate în Italia nu-i ușor la sigur, dar cu multă insistență, apeluri și bocănit la uși se obține un loc printre cei dornici de a studia. Durează luni de zile până când se obține un răspuns, și asta pentru că birocrația am impresia că s-a născut chiar aici, dar să nu vă pierdeți curajul niciodată. Până la urmă tot efortul e răsplătit! Succes! 😉

Advertisements

One thought on “Despre studiile în Europa

  1. Cate explicatii curate si manuntite, as vrea sa trec si eu prin asa conditii de invatamint, in asa tara ca Italia si asa o universitate, ca cea de la Padova. Imi dau seama ca acolo se fac studii adevarate si profunde, iti doresc succes draga Silvia, si multe usi descise, stiinta ta sa fie de folos pentru toata societatea din Europa si alte tari cu care voi va vrei sa faci scimb de informatie.
    Dar la capitolul biurocratiei, iti pot confirma draga Silvia, ca este in toata lumea, chiar si in America, care se considera o tara democratica si dezvoltata, dar de birocratie nici nu mai vorbesc!…am ceva timp trait aici.
    Sunt foarte bucuros de toate postarile pe care le scrii, ma scuzi ca nu la toate iti pot da si cate un mic comentariu.
    S U C C E S!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s