Sex and the City (cartea)

Sex-and-The-city filmCâți din voi nu au vizionat serialul Sex and the City cu Sarah Jessica Parker? Cred că puțini de tot. Anii 1998 – 2004 au fost perioada de glorie a serialului despre viața la New York, modă și distracții. Am văzut și eu serialul care le-a consacrat pe cele 4 protagoniste (Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon și Kristin Davis) care au jucat rolurile lui Carrie, jurnalista care narează cele întâmplate, Samantha – agentul de relații publice și iubitoarea de amanți, Miranda, avocata și Charlotte – directoarea muzeului, mereu în căutare de soț și familie. Am vizionat și ultimele filme artistice apărute la micile ecrane în 2008 și 2010. Cred că v-au impresionat filmele pline de culoare, fashion, lux și modul de a fi al femeilor newyorkeze. Pentru că ador New York-ul, am admirat fiecare detaliu al orașului: străzile, parcul, cafenelele, localurile, apartamentele. Așa că m-am gândit să citesc și cartea pentru un mai mare lux de amănunte.

Fiind obișuită ca în filmele turnate după cărți să găsesc ceva similitudini cu romanele, am citit șisex and the city cartea cartea (prima la număr, scrisă în 1996), așteptându-mă, ce-i drept, la mai multe detalii despre New York. Cu o copertă destul de fancy, cartea promite subiecte de interes, în schimb nu am găsit decât o colecție de articole despre viața nocturnă a orașului, scrise de jurnalista Cadance Bushnell (autoarea cărții) și publicate în anii ’90 în rubrica ”Sex and the city” a lui New York Observer, de care Bushnell era responsabilă începând cu 1994 și unde publica materialele ei colectate pe la diferite party-uri. Eu am citit-o tradusă în italiană cu o groază de cuvinte  vulgare: nu știu dacă original cartea a fost scrisă în așa manieră, dar traducerea n-a esitat să spună lucrurilor „direct” pe nume.

De obicei „cărțile sunt mai interesante”, zice lumea, „în filme se omit multe detalii semnificative” și sunt de acord. Puține filme respectă într-u totul subiectul romanului, personajele etc. și puține întruchipează lucrurile așa cum au fost zămislite de autorul cărții. Dintre cărțile pe care le-am citit și filmele turnate după acestea, Sex and the city e al doilea, după Mândrie și prejudecată (2005, cu Keira Knightley în rolul principal, turnat după romanul lui Jane Austen, cu același titlu) care mi s-au părut mai interesante, mai captivante și mai detaliate decât cărțile. Romanele după care s-au făcut aceste filme m-au plictisit, cu părere de rău (căci pentru mine orice carte e importantă, în genere cărți rele nu există). Dar se vede că uneori, unii regizori reușesc să confere ecranizărilor mai mult decât au făcut autorii înșiși în romane.

În serial (cel după cartea lui Bushnell), cele 4 femei sunt femei cu cariere de succes în căutarea bărbatului ideal, în căutarea iubirii, cu excepția Samanthei Jones. Carrie își caută bărbatul vieții sale, Miranda își crează o familie, Charlotte se mărită cu un scoțian, apoi cu un evreu etc. numai ca să aibă familie și copii. În roman însă, din câte am înțeles nu fac decât să se distreze, să consume alcool, să fumeze marijuana și să se încurce în cât mai multe relații aventuroase de-o noapte. Nici chiar Carrie nu dă dovadă de multă iubire față de Mr. Big al ei. În plus Miranda nu e avocat, Carrie e jurnalistă dar uneori vorbește despre ea însăși la persona a 3-a ceea crează confuzie cititorului, iar despre Charlotte aproape că nu se vorbește nimic în prima carte. Doar Samantha e pomenită cu agenția ei de relații publice.

Ce să zic, cu toate perty-urile, băutura, narcoticele, barurile și gay-ii despre care se vorbeștesex and the city roman în colecția de articole ale lui Bushnell, cartea m-a plictisit. Nopți aiurite, dezmăț, băutură și sex. În mare parte cam acestea sunt subiectele cărții. Carrie e mereu în discuții cu prietenii și pretenele ei (pare că tot New Yorkul îi este prieten) despre relațiile dintre femei și bărbați, despre opiniile femeilor despre aceștia și invers, și cam atât. De aceea nu intenționez să continui lectura celorlalte două cărți. Și nici nu recomand celor care caută ceva subtil sau de învățătură, sentiment sau ceva plăcut în cărți. Vizionați serialul și cele 2 filme artistice.

Vă vor impresiona mai mult.

 

Advertisements

One thought on “Sex and the City (cartea)

  1. Draga Silvia, ma bucur de fiecare data de informatia ta bine chibzuita, atit de usor se citesc articolele tale, in citeva minute eu am facut din nou o calatorie in gindurile tale puse pe un blog atit de scurt si potrivit.
    Iti multumesc muld, si iti daruesc multa rabdare, multa sanatate si multe succese in viata ta literara!
    Astept cu nerabdare alte ginduri, alte impresii cu multe succese!
    Cu drag, cititorul tau fidel!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s