“Interpretarea viselor” de S. Freud

interpretarea viselor de freud
sursa: elefant.ro

Cred că fiecare dintre noi s-a întrebat măcar o dată de unde vin visele noastre, de ce visăm anumite lucruri, cum se formează ele și așa mai departe. Eu m-am întrebat mai des, pentru că mă fascinează tot ceea ce ține de vise și psihicul uman! Știți voi tema psihanalizei, discutată intens și aplicată pe la mijlocul secolului trecut. Chiar și renumita Marilyn Monroe a fost supusă psihanalizei lui Freud, puteți găsi aici un articol interesant.

Răspusnul la unele întrebări le-am găsit în cartea lui Sigmund Freud ”Interpretarea viselor” (titlul original Die Traumdeutung). Eu am citit varianta tradusă în italiană, pentru că am găsit-o mai ieftină, dar cu siguranță există și traducerea în limba română. O puteți găsi în librării sau online. Sunt și filme documentare la temă, ce-i drept eu nu le-am văzut.

Din Prefață am aflat că Freud a lucrat la această carte peste 20 de ani și a publicat-o în 6 ediții. La început oferă un rezumat al ideilor tuturor savanților, psihologilor, medicilor și a filosofilor care s-au ocupat de această temă, așa că din primele capitole fiecare e în drept să-și creeze o proprie opinie în favoarea sau defavoarea unui sau altui cercetător. Idei interesante, uneori chiar bizare, alteori neașteptate și uimitoare, dar inconștientul nostru e un abis necunoscut cu certitudine, așa că fiecare idee pare să aibă o doză de adevăr.

Chiar dacă cercetătorii afirmă (la începutul secolului trecut) că cercetările în domeniul viselor nu au avansat cu mult, concluziile la care s-a ajuns sunt destul de argumentate. Freud pornește de la viziunea preistorică a viselor: în epoca preistorică se credea că visele sunt legate de ființele supraumane în care credea omenirea și că ar fi rivelațiile zeilor și ale demonilor, iar scopul viselor era de a prezice viitorul. În zilele noastre aș zice că aceste cercetări nu au avansat deloc față de vremurile lui Freud, căci nu am mai auzit cercetări mărețe la temă, iar noi continuăm să credem că visele ne prezic viitorul apropiat, când încercăm să căutăm tot felul de explicații și semnificații, însă această teorie a originii supranaturale a viselor nu mai are adepți în prezent, afirmă autorul. Freud ne-a oferit mai multe idei asupra viselor, despre care nu știam înainte.

Ideea citată de Freud, precum că visele manifestă senzațiile noastre somatice în timpul somnului era susținută încă de Aristotel, care spunea că visele ne dau o imagine mărită a senzațiilor noastre manifestate în somn. Pe atunci erau două curente despre vise: unul care spunea că visele sunt adevărate și prețioase trimise nouă pentru a ne prezice viitorul și al adoilea care zice că sunt vane, eronate și nesemnificative. Astfel cercetătorii le-au clasificat în 2 grupe: una care ar zice că sunt influențate de trecut și prezent și nu au importanță pentru viitor (foame și satisfacția foamei în vis) și alta care ar zice că sunt decisive pentru viitor (profeții primite în vis, previziuni pentru viitor și visele simbolice).

Freud îi citează apoi pe mulți cercetători cu privire la vise și sunt foarte multe idei diferite pe care trebuie să le citiți singuri ca să decideți pe care să le credeți și pe care nu, iar câteva ar fi:

Burdach – visele reprezintă realitatea în simboluri;
Strupell – minte e izolată de evenimentele vieții de veghe;
Haffner – se găsește a proape întotdeauna un fir care unește visul cu esperiența zilei precedente;
Maury – visăm tot ceea ce am văzut, am zis, ne-am dorit sau am făcut ziua precedentă;
Maas – pasiunile noastre au influență asupra viselor ecc.

Pe parcursul lucrării sale Freud vorbește despre originea materialululi oniric (visele), memoria viselor, stimulii și sursele viselor noastre; despre caracteristicile psihologiche ale viselor și de ce le uităm când ne trezim; sensul moral al viselor; despre raportul lor cu bolile mentale, și toate însoțite de opiniile mai multor cercetători și propriile idei ale lui autorului, precum și multe exemple de vise analizate.

Freud vorbește și despre stimulii somatici care acționează asupra viselor: de ex. dacă auzim tunetul putem visa o bătălie sau o explozie; un scârțâit de ușă poate duce la un vis despre hoți (stimuli auditivi); dacă ne cade plapuma de pe noi în timpul nopții, putem visa că suntem goi în stardă; dacă ne atârnă un picior de pe pat, putem visa că suntem pe o margine abruptă etc. Tot Aristotel susținea că visele sunt prevestitorii bolilor, disfuncțiile organelor interne acționează ca excitatori pentru vise, ca stimuli, în foarte multe cazuri. De ex. dacă visăm că ne cad dinții, e un semn că avem o problemă la dinți. Pe de altă parte, stimulii mentali contribuie la crearea viselor, astfel că în vis ni se arată ceea ce am facut sau ce n-am dus la bun sfârșit în timpul zilei, ceea ce ne-a mișcat sau detalii la care nu am atras atenția. Freud se axează mult pe stimulii de origine sexuală în interpretările sale și susține că visele și tulburările noastre se trag anume de la acestea încă din fragedă copilărie. De aici explică și visele în care moare cineva din cei dragi nouă. Iar ideea principală a sa cu privire la vise e că acestea reprezintă, în majoritatea cazurilor, satisfacerea unei dorințe. De la început acestă afirmare m-a lăsat preplexă, dar citind interpretările lui Freud în diferitele exemple de vise, îmi dau seama că are dreptate.

Acestea și multe alte idei le găsiți în carte, căci ar trebui să ocup tot spațiul pus la dispoziție de wordpress pentru a continua expunerea operei. 🙂 Nu se citește ușor (eu am citit-o aproape 3 luni), în unele capitole e chiar plictisitoare, pentru că e o operă științifică, cu multe argumente și cercetări, dar ne rivelează taine despre care nu avem cum să știm. Lecturi frumoase și contribuiți cu câte vreun comentariu sau sfat pentru integrarea acestui subiect, căci, cum v-am spus, mă fascinează! 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s