Cum să trăim fericiți. Concepte universale de viață

Scriitorul David Olivieri ne oferă un curs complet, clar și cu multe exemple practice pentru sănătatea noastră mentală și emoțională – Manual de Psihologie pe înțelesul tuturor, recomandat de Maestrul în înțelepciune și fericire Omar Falworth. Acest tip de literatură e cât se poate de util pentru noi, iar dacă dacă țineți la propria sănătate psihică, nu ezitați să urmăriți articolele din rubrica Cunoaște-te pe tine însuți. În aceste articole veți găsi particularități ale diferitor caractere și cu siguranță vă veți regăsi, iar aceasta vă va permite să ameliorați micile carențe, pentru că nimeni nu este perfect, și asta trebuie s-o admitem, pentru a face primul pas spre descoperirea noastră lăuntrică.

Cu părere de rău în limba română nu prea dispunem de asemenea ghiduri pentru viață simple și pe înțelesul tuturor, de asta mi-am propus ca scop să scriu un rând de articole utile inspirate din materialul pus la dispoziție de Olivieri. Bineînțeles că nu sunt psiholog, dar știu că vor prinde bine cititorilor.

Scriitorul ne oferă conceptele universale de viață, din punct de vedere psihologic, abia la sfârșitul cărții, eu însă le-aș invoca de la bun început, ca fiecare să se folosească din start de ele și să înceapă procesul de autoinstruire psihologică de pe acum. Toate conceptele, cunoscute la prima vedere, dar destul de aprofundate vor fi tratate pe parcursul postărilor.

Conceptele universale de viață

TRĂIEȘTE CRESCÂND. Dezvoltă-ți propriile potențialuri și inteligența. Meditează asupra propriei ființe. Învață să percepi frumosul în lume. Fă totul pentru a deveni mai bun. Îmbunătățește-ți condițiile corpului, ale minții și ale sufletului.

TRĂIEȘTE CONȘTIINCIOS. Cunoaște-te pe tine însuți. Cunoaște-ți emotivitatea și modul de a gândi. Propriile tendințe, calități și defecte. Descoperă-te pe tine însuți: propriile stări sufletești, impulsuri, propriile nevoi psihologice și aspirații iraționale. Ține-ți trează conștiința de sine: propriile gânduri, sentimente și comportament. Autoanalizează-te cât mai des.

AVENTUREAZĂ-TE. Fă-ți mereu noi cunoștințe, noi experiențe. Îmbogățește-te în continuu cu noi gânduri, noi senzații, noi emoții și comportamente. Descoperă mereu noi locuri, persoane. Tentează, încearcă, riscă (rațional)… Încearcă-le pe toate măcar o dată în viață (însă nu ceea ce ți-ar dăuna).

TRĂIEȘTE ÎN SIMPLITATE. Fii simplu. În modul de a gândi, de a fi, de a te îmbrăca, de a vorbi. Învață să iubești lucrurile simple. Evită inutilitățile și banalitățile. Trăiește cu simplitatea naturii, trăiește în contact cu natura. Renunță la consumerismul frenetic caracteristic societăților zilelor noastre. Fii mai domol, mai liniștit în tot ceea ce faci.

TRĂIEȘTE IUBIND. Iubește-te pe tine însuți, partenerul de viață, pe cei dragi. Iubește natura: animalele, vegetația, râurile, munții, câmpurile etc. Iubește-i pe ceilalți. Ajută-i pe cei care au nevoie de tine.

TRĂIEȘTE BUCURÂNDU-TE. Bucură-te de frumusețile naturii, admiră operele de artă, muzica, literatura. Înconjoară-te de frumos. Contribuie la nașterea și conservarea frumosului în lume. Creează frumosul. Trăiește într-un mediu frumos. Trăiește frumosul u toată ființa ta. Încearcă mereu să fii frumos psihologic.

TRĂIEȘTE ÎN PREZENT. Concentrează-te des asupra prezentului. Trăiește-ți prezentul. Bucură-te de prezent. Renunță la sensul vinei din trecut. Evită planurile de lungă durată din viitor. Eliberează-te de frica de viitor. Nu trăi doar pentru viitor.

TRĂIEȘTE MURIND. Acceptă-ți moartea. N-o urâ. Gândește-te des la ea cu naturalețe și fără frică. Privește-o în ochi. Și eliberează-te de frica pentru moarte.

Sursa: ”Conoscere la psicologia. Manuale di psicologia alla portata di tutti” – D. Olivieri
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s