Pe la bibliotecă

Vreau să înțelegeți din start că nu e o laudă sau o critică, e un apel subtil la autoritățile noastre și sper că vreodată cineva dintre ei va asculta și tânăra generație. Nu strălucește nici sistemul de aici, la drept vorbind, într-o altă postare am să vă vorbesc despre sistemul sanitar pe care am avut nenorocul să îl cunosc personal.

Ăână când să ne întoarcem la bibliotecă. În ultima vreme am drum la biblioteca des, pe lângă studiile obișnuite e și timpul pentru cercetările pentru teza de master, așa că știți cum e… M-am obișnuit deja cu sistemul bibliotecar de aici, de la Padova. Există site-ul catalogului universității care poate fi cercetat pe loc, la calculatoarele puse la dispoziție pentru a localiza cartea de care ai nevoie, sau poate fi cercetat și acasă, iar la bibliotecă te duci cu numărul de localizare și îți cauți materialul. Unele pot fi împrumutate la domiciliu pe o lună, de obicei; altele pot fi consultate doar pe loc, căci biblioteca dispune adesea de 1-2 copii și dacă sunteți 40 de studenți care aveți nevoie de același manual în același timp atunci păzea! Poți desigur să faci fotocopii, deși după regulament e încălcare a dreptului de autor. Păi când un manual costă 20-40€ cum să nu-l încalci?

Azi dimineață eram într-o aripă a bibliotecii ceva mai veche și analizam dulapurile care se asemănau uimitor cu ale noastre de la USM: aceleași cartele înăuntru în care găsești autorul, titlul, indicele etc. Doar că această aripă e ca un muzeu, iar dulapurile sunt păstrate ca amintire a vremurilor de demult. Eu n-am mai fost de vreo 3 ani pe la bibliotecile de la USM, dar sunt aproape sigură ca la noi vechea sistemă de căutare a cărților e încă actuală. Țin minte în sala de lectură în blocul central erau 2 calculatoare pe care le utilizau bibliotecarele sau studenții pentru Facebook si Wikipedia. Sper să mă greșesc, dar mi-e frică că în cel mai bun caz avem un calculator în fiecare bibliotecă pe care îl utilizează neîndemânatic bibliotecara, iar studenții nu au decât să stea la coadă până când îi ajunge rândul să se informeze. Sper că mai sunt studenți care au răbdare să stea la coadă, care au dorința să mai facă cercetări. Hai, dragilor, că „răbdarea-i din rai!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s